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Re: Opinion of the Judicial Ethics Advisory Committee

Dear Mr.        :

You have requested an opinion from the Judicial Ethics Advisory

Committee regarding whether you may participate in this year’s Memorial Day

Parade in Smyrna, Delaware, sponsored by the Veterans of Foreign Wars.

Specifically, you asked whether your participation in the event would be

consistent with the obligations of a judge under the Delaware Judges’ Code of

Judicial Ethics (the “Code”).  The Committee has concluded that your

participation would not be improper.

You are an attorney in private practice as well as a member of the State

House of Representatives and have been nominated by Governor Carper for a

judgeship on the Kent County Court of Common Pleas.  The State Senate has not

yet acted on your nomination.  Consequently, you have not taken an oath of

office and are not fully subject to the Code.  We note, however, the comment to
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Canon 1 indicates that “[t]he Code is designed to provide guidance to judges and

nominees for judicial office.”  Thus, the Committee has determined that it is

proper for you, a judicial nominee, to look to the Code for guidance in the

conduct of your public affairs.

Your question relates to your desire to participate in the Memorial Day

Parade at the invitation of the VFW.  You indicated that you have previously

participated in the event, apparently in your capacity as a State Representative.

Your inquiry focuses on whether your status as a nominee for judicial

appointment would bar your participation in the event.

As you point out, Canon 5B states that “[a] judge may participate in civic

and charitable activities that do not reflect adversely upon the judge’s

impartiality or interfere with the performance of judicial duties.”  Further,

Canon 5G specifically allows a judge to represent the state “in connection with

historical, educational, and cultural activities.”  Based on the facts presented in

your letter, it appears that your participation in the event would be consistent

with the standards articulated in these Canons.  We perceive no basis to conclude

that your appearance at this “historical, educational and cultural” activity will

reflect adversely on your impartiality or on your performance of judicial duties,

should you be confirmed.
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We do note, however, that Canon 7 generally proscribes political activity

by judges.  In particular, Canon 7A(2) provides that a judge should not make

speeches on behalf of a political organization or candidate or “publicly endorse

or oppose a candidate for public office.”  Canon 7C further provides that a judge

“should not engage in any other political activity except activity on behalf of

measures to improve the law, the legal system or the administration of justice.”

While recognizing that, as a State Representative, you continue to have duties of

a political nature, we render this opinion with the understanding that your

participation in the parade in question does not entail overtly political activity by

you, including speaking for a political party or candidate or endorsing or

opposing a candidate for public office.  We note also that the “guidance” of

Canon 7 of the Code will necessarily differ for members of the Judiciary than for

an unconfirmed judicial nominee who holds political office, such as yourself.

The Committee’s advice to you is, of course, limited to the particular

facts and circumstances presented by your letter.

For the Committee:

Steven P. Lamb,
Vice Chancellor

cc: Members of the Judicial Ethics Advisory Committee
The Hon. Randy J. Holland


