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You have requested the advice of the Judicial Proprieties Committee on  the question
whether,  in  the opinion  of  the Committee, it would be consistent with the ethical obligations
imposed by the Delaware Judges' Code of Judicial Conduct  (the "Code") for a judge to  accept
an  invitation to  speak at  a conference or seminar for lawyers with an interest in matrimonial
law.  You stipulate that the seminar in question is being offered by a for-profit corporation and
have supplied us  with materials that would be used in promoting this seminar.  While the
seminar is to be run by a for-profit corporation, you have been offered no compensation for your
participation, nor would your reasonable expenses be reimbursed.

Subject to  the qualifications  stated below,  it is  our opinion that participation by you
in such an enterprise would not constitute a violation of any provision of the Code.

It is of course generally appropriate, indeed  commend-able, for a judge to "speak,
write, lecture, teach and participate in other activities concerning the law, the legal system and
the administration of justice" so long as such  activities do not impede the proper performance of
his judicial duties or cast doubt upon his capacity  to decide impartially any  issue that may come
before him.  See Canon 4A.  Thus,  participation in a seminar  of the type you posit  is generally
consistent with your ethical  obligations so long  as the  qualifications set forth in the prior
sentence are observed.

There is, however  an additional factor to be considered. "[A judge]  should not  lend  the
prestige of his  office  to advance private interests  of others."  Canon  2B.  This  proscription
may have particular application when the activity in which a judge contemplates engaging may
redound to the  financial benefit of a private person,  as in the case at hand.   A judge must be
ever alert to the risk that his office or  title may be used to advance private interests.  This risk
warrants special care  in  the case  of  a for-profit  organizer  of a seminar, but it does not prohibit
participation by a  Delaware judge in all events.  What is necessary, we believe, is that a judge is
assured that his title or office will not be used  in promotional materials in a way that calls
special attention to that office so as to encourage participation or attendance  in the seminar.  We
note that the Federal Judicial  Proprieties Committee has reached a similar conclusion:

In the last twenty years or so, there has been  a  significant increase  in  the scope
and importance of continuing  education  programs  for  the practicing  bar, programs
often   conducted  outside   the confines of  traditional legal  education. It is
appropriate  for judges to  participate in  such programs  for compensation, but there
are some  additional  concerns. For instance,  these  programs  are  often widely
advertised.   Judges  participating in  such programs   should  ensure   that promotion
of the program does not trade on the judicial  office,  and  in  particular that the
judge's official position is  not emphasized to  encourage participation  in the
program.  See Advisory Opinion No. 55.

Advisor Committee On the Codes of Conduct Advisory Opinion No. 79 (May 6, 1987).   The
promotional materials with which you have supplied us would, in the Committee's opinion,



satisfy this requirement.

Accordingly, with the qualifications above stated, in our opinion, you may participate as
a faculty member in a  program of continuing  legal  education organized  by  a  for-profit
corporation in the  circumstances presented without  breaching any ethical obligation imposed by
the Code.
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