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Re:  Request for Opinion from the Judicial Ethics Advisory Committee
Master of Ceremonies at Delaware Community Foundation Dinner
Deay
By correspondence dated December 10, 2010, you have requested an expedited
opimon from the Tudicial Ethics Advisory Committee (“Committee”) on whether you
may participate as the Master of Ceremonies at a dinner for the Delaware Community
FFoundation. a charitable organization. The dinner is not designed as a fund raising event.

[t has been planned for the purpose of presenting the Allen Cup Award for Philanthropic



Service to two distinguished gentlemen and to announce the cstablishment of a
scholarship fund.

With your correspondence, you have included a copy of the dinner invitation.
The mvitation provides a cost to attend the event and indicates, in parentheses, that “a
portion of your donation will be tax deductible.” The Delaware Community Foundation
has clarified this language by explaining to you that the tickets are priced to cover the
cost of the dinner, but, if there is any money left over, the attendees will be advised of the
amount so that it may be used as a tax deduction. For the reasons that foiiow, the
Committee has determined that, pursuant to the Delaware Judges® Code of Judicial
Conduct (“Code™). you may attend the Delaware Community Foundation dinner as the

Master of Ceremonies.

A. The Applicable Rules of the Code.

Your inquiry implicates Rule 3.7. In pertinent part. Rule 3.7 provides as follows:

A judge may participate in civic and charitable activities that do not reflect
adversely upon the judge’s independence, integrity, impartiality or interfere with
the performance of judicial duties. A judge may serve as an officer, director,
trustee or non-legal advisor of an educational, religious, charitable, fraternal, or
civic association not conducted for the economic or political advantage of its
members, subject to the following limitations:

(B) A judge should not solicit funds for any educational, religious,
charitable, fraternal or civic organization, or use or permit the use of the prestige
of the judicial office for that purpose, but the judge may be listed as an officer,
director or trustce of such an organization. A judge should not personally
participate in membership solicitation if the solicitation might recasonably be
perceived as coercive or is essentially a fund-raising mechanism.

The comment provided for this rule also explains that although a judge may
attend fund-raising activitics of the organization, the judge may not be a speaker, a gucst

ol honor or featured on the program of such an event.
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B. Previous Decisions of the Judicial Ethics Advisory Committee.

The Committee has found previous opinions that it has issued to be relevant to
your request.

In Delaware Judicial Ethics Advisory Committee Opinion No. 1998-3. the
Committee held that a judicial officer could participate in a band which sold music for
the purposce of raising money for non-profit charitable entities. The Committee
interpreted “solicit” to mean the personal solicitation of funds. The judicial officer did
not personally solicit funds and the music did not specifically identify him or his office.
Thus, the judicial officer’s action did not violate the applicable provisions of the Code.

In contrast, in Delaware Judicial Ethics Advisory Committee Opinion No. 2007-1,
the Committee held that a judicial officer may not serve as an auctioneer at an annual
fundraising auction and dinner. The Committec opined that the judicial officer serving as
an auctioneer “would amount to permitting the [organization] to use “the prestige of the
judicial office” for the purpose of fund raising.”' Furthermore, the Committee
determined that an auctioneer’s purpose is to solicit bidders and raise greater funds.

Finally, the Committee held that acting as an auctioncer is tantamount to acting as a

“speaker” at a fundraising event in violation of the applicable provisions of the Code.

C. A Judge May Serve as a Master of Ceremonics at a Dinner for a Charitable
Organization that is not Designed or Intended to be a Fund Raising Event.

[tis the Commiittee’s opinion that you may serve as the Master of Ceremonies at

the dinner planned by the Delaware Community Foundation 1o present the Allen Cup

' See Delaware Judicial Ethics Advisory Committee, Opinion No, 2007-1 (March 5, 2007).
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Award for Philanthropic Scrvice and to announce a scholarship fund. The major factor

relicd upon by the Committee is the fact that the dinner is not intended as a fundraising

event and. actually, will only become a fundraising event if, by accident, the proceeds of

the event exceed its costs. Additionally, the Committee belicves that the scenario

described by you for the dinner more closcly resembles the tactual scenario deseribed in

Delaware Judicial Ethics Advisory Committee Opinion 1998-3 and less like the one

described in Delaware Judicial Ethics Advisory Commitice Opinion 2007-1. since you

will not be personally soliciting funds for the Delaware Community Foundation.
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