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The Judicial Ethics Advisory Committee has considered your letter dated January 21,
1998, in which you request an advisory opinion on proper judicial conduct under the Delaware
Judges' Code of Judicial Conduct.

You are a Family Court Commissioner and are involved in avocational musical pursuits.
One of the bands with which you are involved has been approached with a request that it allow
the reproduction of one of its original recordings as part of a collection of musical offerings from
different bands. This compilation will be sold for the purpose of raising money for arts-related
corporations organized as non-profit charitable entities under § 501(c)(3) of the Internal Revenue
Code.

You request guidance as to whether your participation in this project would violate any of
the rules of judicial conduct. The applicable Delaware Judges' Code of Judicial Conduct is
Canon 5(B)(2) which provides that:

A judge shall not solicit funds for any educational, religious, charitable, fraternal or civic
organization, or use or permit the use of the prestige of the judicial office for that purpose, but
the judge may be listed as an officer, director, or trustee of such an organization.

The Canons do not define the activities that constitute the act of soliciting. However,
solicitation is defined in Black's Law Dictionary as "asking; enticing; [an] urgent request."
Black's Law Dictionary 1392 (6th ed. 1990). Furthermore, the definition of "solicit" includes
such acts to "agitate, move, entreat, to make petition to, to move to action, serve as an urge or
incentive to; incite, to endeavor to obtain by asking or pleading."  Webster's Third New
International Dictionary, 2169 (14th ed. 1961).

In this case you will not personally solicit funds so the Canon is not violated in that
respect. Nor is the Canon violated by including a recording made by a musical group, to which
you belong, in a larger collection which will be sold to raise funds for charitable purposes,
provided the offering does not specifically identify you or your office. Presumably the recording
will be identified as having been performed by the name of the group to which you belong and
the name of the group does not refer to you or your office.

If that is the case and you and your office are not mentioned by name in the marketing of
the collection, there will be no violation of the Code of Judicial Conduct.
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